Een Zieke Hond Herkennen

3 minuten leestijd

Een zieke hond: herkennen en voorkomen

Een ziek huisdier is altijd vervelend, ze kunnen je niet precies vertellen wat hun klachten zijn en vaak kom je er daardoor vaak pas laat achter dat je huisdier ziek is. In dit artikel gaan we in op hoe je een zieke hond kunt herkennen en hoe je ziektes bij honden zou kunnen voorkomen.

Een zieke hond herken je net als bij mensen aan de hand van symptomen. Als je hond een van de onderstaande symptomen heeft is het vaak een wijs plan om naar de dierenarts te gaan.

Veel voorkomende symptomen bij ziekte

Een veel voorkomend symptoom van ziekte bij honden is veel meer of veel minder eten en drinken. Als je hond veel meer of minder gaat eten, drinken of opeens gewicht verliest kan dit wijzen op een probleem. Veel drinken zou bijvoorbeeld een probleem kunnen zijn met de nieren of blaas. Het is verstandig om in dit geval naar de dierenarts te gaan.

Lusteloosheid bij honden kan ook duiden op ziekte. Is je hond bijvoorbeeld opeens veel minder energiek dan normaal? Oudere honden die lusteloos zijn kunnen bijvoorbeeld last hebben van dementie. Of als je hond naast lusteloosheid ook nog rode ogen heeft kan dit duiden op koorts.

Als je hond veel aan het janken of aan het piepen is zonder dat er een directe oorzaak (bijvoorbeeld dat je hond naar buiten wil om te plassen) lijkt te zijn is de kans groot dat je hond pijn heeft. Ook pijn kan een ziekte aanduiden. Als je hond daarnaast ook veel aandacht schenkt aan een bepaald lichaamsdeel kan dit de plaats aanwijzen waar je hond pijn heeft. Dit kan je controleren door zelf aan het lichaamsdeel te voelen, maar zorg dat je dat heel rustig en voorzichtig doet.

Als je hond gaat braken kan dit ook een teken zijn van ziekte, vooral als het vaker gebeurt. Dit kan namelijk wijzen op maag- en/of darmklachten. Hetzelfde geld voor andere ontlasting dan normaal, het is misschien niet je favoriete hobby om de ontlasting van je hond te controleren maar het kan wel ziektes aanduiden.

Natuurlijk zijn dit niet alle symptomen die een hond kan hebben bij ziekte. Het belangrijkst is om altijd naar een specialist of een dierenarts te gaan als je je zorgen maakt als je hond zich anders gaat gedragen dan normaal.

Voorkomen van ziekte

Zoals bij mensen geldt, geldt bij honden ook: voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk is niet alles te voorkomen maar wat een belangrijke rol kan spelen in de gezondheid van je hond is bijvoorbeeld voeding. Iedere hond heeft zo zijn eigen voedingspatroon maar voorbeelden van voeding die een hond absoluut niet mag hebben zijn: druiven, rozijnen, chocolade en ui. Deze zijn echt giftig en kunnen zelfs overlijden tot gevolg hebben. Naast voeding, kunnen ook vitaminen bevorderlijk zijn voor het immuunsysteem van je hond. Vitaminen kunnen ervoor zorgen dat de weerstand wordt verhoogd en dat je hond beter is opgewassen tegen ziektes. Als je wil weten welke vitaminen het best zijn voor jouw hond is het wellicht handig om een specialist of dierenarts te consulteren.

Natuurlijk kan het zijn dat jouw hond ook met de juiste voeding en vitaminen ziek wordt, beiden zijn geen wondermiddel maar helpen wel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe producten en acties? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

De Blaffende Kat Mascotte