Zindelijk Maken Puppy

2 minuten leestijd

Tips om je puppy zindelijk te maken

Als je een puppy in huis haalt, zal je hem zelf wereldwijs moeten maken. Een onderdeel van dit wereldwijs maken is zindelijkheid. De eerste stap naar zindelijkheid wordt als het goed is al door de fokker gezet. Deze moet zorgen dat de puppy’s voldoende ruimte krijgen en dat deze ruimte ook opgeruimd wordt. Let er dus op bij het uitzoeken van je pup hoe het nest eruitziet. Is deze schoon is er vaak niets aan de hand. Slechte hygiëne van het nest kan tot ziektes leiden, maar ook het zindelijk maken van je pup thuis moeilijker maken. Als de puppy eenmaal bij je thuis is, is het aan jou om te zorgen dat hij zindelijk wordt.

Zodra je pup bij je thuis is, is het vooral de truc om ongelukjes te voorkomen en goed gedrag te belonen. Om ongelukjes te voorkomen zorg je ervoor dat je pup regelmatig naar buiten kan om zijn behoefte te doen. In ieder geval na het eten, spelen en slapen is het belangrijk om je pup even naar buiten te laten.

Daarnaast is het belangrijk om op je puppy te letten, vooral in het begin. Als hij erg aan het snuffelen is of rondjes aan het draaien is, is de kans vaak groot dat hij zijn behoefte moet doen. Honden houden vaak automatisch hun plas in zodra je ze oppakt. Mocht je dus merken dat je pup zijn behoefte moet doen is het zaak om snel je pup op te pakken en neer te zetten waar hij zijn behoefte mag doen. Omdat het vaak niet makkelijk is om je pup op dat moment helemaal naar buiten te brengen (vooral niet als je bijvoorbeeld in een flat woont op vier hoog), is het misschien een idee om een hondentoilet aan t schaffen. Dit is een vierkantje van kunstgras waar je je hond snel op zou kunnen zetten. Omdat het op echt gras lijkt zal je pup ook getraind worden om buiten te gaan. Dit is overigens ook een slim idee voor oude en/of zieke honden die vaak te zwak of vermoeid zijn om naar buiten te gaan voor hun behoefte.

Wat goed kan werken bij honden is goed gedrag belonen. Honden koppelen vaak de beloning aan het gedrag dat ze op dat moment uitvoeren. Timing is dus wel erg belangrijk, als je pup dus een plasje doet buiten moet je eigenlijk gelijk een beloning geven. Belonen kan je op twee manieren doen: 1. Het geven van iets aangenaams, zoals bijvoorbeeld een brokje of speeltje, en 2. Het wegnemen van iets onaangenaams, bijvoorbeeld kinderen wegsturen als de hond bang is voor kinderen.

Raak niet gelijk gefrustreerd wanneer je pup in de eerste periode een paar “ongelukjes” heeft. De ene pup is sneller zindelijk dan de andere pup. Vergeet niet dat zindelijkheidsbesef een aangeboren eigenschap is bij honden. En wanneer na een paar maanden blijkt dat de hond echt niet zindelijk word, neem dan contact op met een dierenarts en/of een gediplomeerd gedragstherapeut.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe producten en acties? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

De Blaffende Kat Mascotte